Zdrowe przysmaki na Walentynki 2012

Wśród wielu łakoci i smakołyków, wręczanych ukochanej osobie z okazji Dnia Zakochanych, kilka jest wyjątkowo smacznych i zdrowych. Prezentami – walentynkami dbajmy więc o dobry humor i długie życie naszej drugiej połowy!

Ciemna czekolada oraz czerwone wino znakomicie sprzyjają przemianom fizjologicznym, zachodzącym w naszym organizmie. Obydwa produkty zawierają sporą ilość resweratrolu – bardzo silnego przeciwutleniacza, który wpływa na obniżenie cukru we krwi, a także wspomaga naszą urodę w walce z oznakami starzenia.

Dodatkowo, wino czerwone obfituje w katechiny, czyli w te same flawonoidy, które występują w zielonej herbacie. Działają antynowotworowo i wzmacniają organizm kilkadziesiąt razy mocniej niż witaminy z grupy E i C. Dzięki łączeniu się z substancjami toksycznymi, wino usuwa z naszego krwiobiegu wolne rodniki. Jednak ze względu na jego alkoholową bazę, wypicie całej butelki tego trunku, niekoniecznie może podziałać prozdrowotnie. Jednak lampa winka do kolacji walentynkowej to strzał w dziesiątkę! Strzałą amora, oczywiście.

Do czerwonego napoju pasuje czarna czekolada oraz przekąski rybne. Tuńczyk i łosoś, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, w połączeniu z winem, atakują komórki starcze. Przy powyższej diecie dłużej zachowany młodość.

Na przekąskę – orzechy włoskie plus migdały. Są sojusznikami prawidłowej pracy serca, a także dostawcami drogocennego magnezu.

Choć za oknem zima, pamiętajmy również, że o Walentynkowe zdrowie troszczą się, połączone z konsumpcją wina, truskawki, maliny, jagoda, żurawina. Oferują nam sporą dawkę błonnika i potasu, jak również luteinę wzmacniającą oczy.

Dodaj komentarz