Z czym można pić whisky?

Ten szlachetny, pochodzący ze Szkocji trunek ma wielu koneserów na całym świecie. Zwykle kojarzy się z alkoholem arystokratów, a jego picie przypomina momentami prawdziwą ceremonię. Prawdziwi smakosze twierdzą, że do whisky nie trzeba nic dodawać, by cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Możliwości serwowania tego alkoholu jest jednak całe mnóstwo.

Znawcy twierdzą, ze whisky nie należy mieszać z niczym poza wodą. Woda z kolei nie powinna być ani gazowana ani mineralizowana. Najlepiej jeśli pochodzi ze szkockich źródeł i strumieni, jednak zdobycie takiego dodatku w większości przypadkach graniczy raczej z niemożliwością. Stopień rozwodnienia trunku zależy jedynie od upodobań pijącego. Bezsprzecznie jednak woda pozwoli na wydobycie wszystkich smakowych walorów trunku.

Wiele osób nie wyobraża sobie picia whisky bez coli i lodu. Dla znawców łączenie wykwintnej kilkunastoletniej wersji tego trunku z colą to zwykłe bluźnierstwo. Również nadmierne schładzanie a pomocą lodu psuje smak whisky ponieważ upośledza nasze kubki smakowe i zaburza smak tego wybornego trunku.

Z czym można pić whisky? Oprócz utartej w ludzkiej świadomości wersji z colą i lodem, trunek ten można pić również z wodą sodową i innymi alkoholami. Istnieje szereg drinków tworzonych na bazie whisky. Szkocki specjał łączony jest więc z tequilą, blue curacao, martini i różnymi likierami.

Zwolennikom klasyki pozostaje picie whisky w czystej postaci, z lodem lub ewentualnie wspomniana wcześniej wodą. Dodatkowo użycie specjalnie do tego przeznaczonych szklanek z grubym dnem pozwoli każdemu smakoszowi na pełne rozkoszowanie się smakiem whisky.

 

 

Dodaj komentarz