Wytrawny i bogaty Shiraz

Syrah należy do zacnego grona najważniejszych i najciemniejszych szczepów winiarskich. Głębię jego smaku docenili najbardziej wymagający smakosze.

Pochodzenie szczepów przez wiele lat, a nawet wieków było niepewne. Jedni obstawali przy tym, że swoje korzenie Syrah miał w starożytnej Persji, inni że wywodzi się z Egiptu. Wszelkie wątpliwości zostały rozwiane w 2001 roku, gdy przeprowadzono badania laboratoryjne i jednoznacznie stwierdzono, że jest to samorzutna krzyżówka rodańskich odmian mondeuse blanche i duareza. Szczep znany jest również w Australii pod nazwą Shiraz, dokąd został sprowadzony z Europy.

Krzewy świetnie rosną nawet w mało żyznych glebach i są odporne na choroby grzybowe. Wymagają jednak systematycznego podwiązywania, podcinania i kilku innych procesów pielęgnacyjnych. Wytrawne wino wyprodukowane z tego szczepu może przybierać kilka postaci. Powstają z niego bowiem zarówno łagodne wina o średnim bukiecie z nutą jagód, jak i mocne, ciężkie i męskie, ciemne wina z nutą palonego pieprzu, wiśni i dymu. Stałymi jednak i powtarzającymi się w każdej butelce aromatami są nuty jeżyn i wiśni, gorzkiej czekolady i kawy, fiołków z dodatkiem czarnego i białego pieprzu. Różne właściwości wina ujawniają się wraz ze zmianą temperatury. Pod wpływem ciepła bardziej zauważalny staje się łagodny smak śliwki, zimno natomiast eksponuje smak wina.

Shiraz uprawiany jest w wielu rejonach świata, od Australii i Południowej Afryki począwszy, przez Chile i Stany Zjednoczone, a na Francji i Argentynie skończywszy. Można go podawać do wszystkich potraw mięsnych, doskonale także sprawdza się w połączeniu z kuchnią hinduską i meksykańską.

Dodaj komentarz