Whisky w szkockiej kuchni

Whisky to trunek, który raczej nie kojarzy się z kuchnią, Nieliczni wiedzą jednak, że w kraju z którego pochodzi – Szkocji trunek ten dodawany jest niemal do wszystkich potraw. Obecności whisky wymagają zwłaszcza narodowe potrawy Szkotów.

Kuchnia szkocka uznawana uważana jest za oszczędną i mało urozmaiconą. Widać w niej również wpływy niezbyt wyrafinowanej kuchni angielskiej. Mimo swojej specyfiki dania tego kraju uchodzą za bardzo smaczne. Kto wie, może swój smak zawdzięczają właśnie whisky?

Podstawą szkockiej kuchni są mięsa, ryby i owies. Królują tu zwłaszcza potrawy z wołowiny i baraniny. Najsłynniejszym daniem jest oczywiście opiewany nawet w poezji Haggis. Haggis to owcze podroby z warzywami zmieszane z owczą krwią i gotowane w jagnięcym żołądku. Danie to zwyczajowo spożywane jest z ziemniakami, purée z rzepy oraz…szklaneczką whisky. Trunek ten doskonale komponuje się również z innymi typowo szkockimi potrawami – zupą gotowaną na baranim karku oraz mieloną wołowiną podawaną w towarzystwie pieczonych ziemniaków i cebuli.

Z whisky dobrze smakują ryby. Szkoci lubią zwłaszcza wędzone śledzie, świeże łososie, pstrągi i pieczone na ruszcie okonie. Szkocki trunek stanowi doskonały dodatek do owoców morza, zwłaszcza krewetek, ostryg i krabów.

Szkocki trunek pojawia się również w nieco słodszych przepisach. Jest niezastąpiony jeśli chodzi o wypieki. Whisky dodawana jest do tradycyjnych, pieczonych w Wielkiej Brytanii babeczek. To także ważny składnik szkockiego ciasta z owocami, którego składniki: rodzynki, porzeczki i skórki z cytrusów zalewa się najpierw whisky a potem dodaje do mąki, jajek, masła i cukru.

 

Tags:

Dodaj komentarz