Wanilia, kakao, śmietanka i whiskey. Co to?

Wanilia, kakao, śmietanka i whiskey. Co to? Likier Baileys, którego ojczyzną jest Zielona Wyspa. Pokochał go cały świat. Za co? Właśnie za połączenie wanilii, kakao, śmietanki i irlandzkiej whiskey. Podobno spróbowanie go jest jak miłość od pierwszego wejrzenia.

Najpierw był pomysł firmy Gilsbey Ireland, na jego realizacje trzeba było poczekać. Na szczęście tylko kilka lat, gdy odkryto jak połączyć ze sobą śmietankę i whiskey. Likier Bailey pojawił się w sprzedaży 26 listopada 1974 roku. Należy dziś do koncernu Diageo.

Likier Baileys powstaje z wyśmienitych składników. Aromatyczne kakao, ziarenka wanilii o zmysłowym zapachu, wysokiej jakości śmietanka i najstarsza irlandzka whiskey. Wszystko to od 1974 roku tworzy wyjątkowe połączenie. Whiskey przeznaczona do produkcji likieru ma 400 lat, jest poddawana trzykrotnej destylacji i pochodzi z destylarni whiskey w Bushmills. Mleko na śmietankę używaną do produkcji likieru pochodzi zaś od specjalne wyselekcjonowanych i bardzo drogocennych krów, które przez większość roku pasą się na najlepszych zielonych łąkach Irlandii. A mleko jest wykorzystywane w ciągu 36 godzin od dojenia.

Whiskey konserwuje śmietankę, co wpływa na długi okres przydatności do spożycia. Do likieru dodaje się olej roślinny, by zapobiec rozwarstwieniu się śmietanki i whiskey. Zawartość alkoholu w likierze Baileys wynosi 17%. Jest lubiany zarówno przez mężczyzn jak i kobiety. Istnieje kilka wersji smakowych tego likieru, m. in. czekoladowa, orzechowa czy karmelowa. Można go pić bez dodatków jak i z dodatkami. Dobrze smakuje z lodami, pity z kawą lub z mlekiem w proporcjach 1:1. Na bazie likieru Baileys powstaje wiele drinków, m. in. z coca-colą, malibu, wódką, likierem Kahlua czy z samą whisky. Ponieważ Baileys zawiera w sobie whiskey, świetnie się z nią komponuje. Można też wypróbować ciekawy eksperyment. Likier Baileys w połączeniu z sokiem z cytryny lub kwaskowatym alkoholem zmieni się w ciało stało. Dzieje się tak, ponieważ śmietanka w likierze Baileys zawiera kazeinę. Białko, które w styczności z kwasem ulega koagulacji, a więc zmienia swój stan skupienia i przypomina konsystencją zsiadłe mleko.

Likier Baileys jest najbardziej popularnym irlandzkim alkoholem obok trzykrotnie destylowanej irlandzkiej whiskey i piwa Guiness. Stanowi ponad połowę eksportu produktów alkoholowych Zielonej Wyspy. Poza tym jest produkowany w trzydziestu krajach. Jest jednym z najbardziej znanych i lubianych likierów na świecie. Jest w pierwszej dziesiątce najczęściej pitych alkoholi. Likier Baileys według jego twórców ma być odzwierciedleniem dziedzictwa kulturowego Irlandii, tradycji w produkcji alkoholu i mleka.

Dodaj komentarz