W czym podawać alkohol?

Mówi się , że odpowiednio podany alkohol lepiej smakuje. Smakosze trunków z pewnością wiedzą czym różni się kieliszek do czerwonego wina od naczynia przeznaczonego na wina musujące. Jakie kieliszki do czego? Warto znać odpowiedzi na te pytania, zwłaszcza jeśli chcemy przygotować przyjęcie z wykwintnym alkoholem.

 

Czerwone wino pije się w dużych i szerokich kieliszkach wyposażonych w długą nóżkę. Jej zadaniem jest ochrona trunku przed ogrzaniem w dłoniach. Wino wlewa się do 3/4 wysokości kieliszka i podaje się w temperaturze pokojowej.

Kieliszki do wina białego przypominają te przeznaczone do czerwonego wina, zwykle jednak są smuklejsze i mniejsze. Białe wino najlepiej podawać schłodzone, a naczynie w którym się znajduje powinno być wypełnione do 2/3 objętości.

Szampana i wina musujące pije się zazwyczaj z długich wąskich kieliszków nazywanych fletami. Odpowiedni kształt pozwala tym alkoholom na dłuższe zachowanie bąbelków.

Wyszukane alkohole jak koniak czy brandy należy podawać w kieliszkach o pękatych czarach. Kształt ten sprawia, że trunki podgrzewane są dłonią, dzięki czemu uwalnia się ich wyborny aromat.

Do whisky i innych trunków pitych z lodem używa się w szerokich szklankach o grubym dnie.

Klasyczny kieliszek do koktajli, np. martini to odwrócony stożek na cienkiej nóżce. Wszelkiego rodzaju drinki z kolej lepiej serwować w długich, wąskich szklankach.

Wódki czyste najczęściej serwuje się zmrożone w kieliszkach bez nóżki. Nalewki z kolei można podawać w kieliszkach na nóżce, przy czym ich pojemność nie powinna przekraczać 60 ml.

 

Dodaj komentarz