Typologia whisky ze względu na miejsce pochodzenia

Z tego względu, iż w rożnych regionach świata, whisky produkowana jest według różnego rodzaju metod, ważne jest aby poznać rozróżnienie jej rodzajów, ze względu właśnie na pochodzenie.

Z pewnością zacząć należy tu od whisky szkockiej, czyli tej najbardziej rozsławionej na świecie. Mianem scotch whisky, określane mogą być tylko te jej rodzaje, które powstały w Szkocji. Podczas produkcji w stu procentach wykorzystuje się jedynie jęczmień (ewentualnie słód jęczmienny). Szkocka whisky dojrzewa co najmniej trzy lata w dębowych beczkach.

Amerykańska whisky produkowana jest w Stanach Zjednoczonych, opcjonalnie z kukurydzy, żyta, pszenicy lub słodu jęczmiennego. Czas dojrzewania to minimum dwa lata. W rodzinie amerykańskich whisky panuje dodatkowy podział na burbony, Tennessee Whiskey oraz inne. Pamiętać należy, że pochodząca z USA „ruda” zapisywane jest zawsze z dodatkowym „e” – whiskey.

Irlandzkie whisky to te, które produkowane są jedynie w Irlandii i wyłącznie z jęczmienia bądź jego słodu. Mimo licznych podobieństw, irlandzka whisky nie jest tak bardzo doceniana, jak szkocka, a w samej Irlandii, z uwagi na historyczne trudności ekonomiczne kraju, nie ma tak wielu destylarni.

Na uwagę zasługują również japońskie whisky, które produkowane są od roku 1924. Produkcja polega tu na odwzorowywaniu sposobów wytwarzania tego alkoholu w taki sposób, w jaki robią to Szkoci. Mimo iż whisky pochodząca z Japonii nie ma tak wiekowej tradycji, jak whisky szkocka czy irlandzka, jej smak i jakość coraz częściej są doceniane przez światowych znawców.

Oczywiście, to nie jedyne kraje na mapie świata, w których produkuje się whisky. Warto wspomnieć również o Walii i Kanadzie. Także Polska ma tu swoją reprezentantkę. Szczeciński Polmos produkuje whisky o nazwie Starka.

Dodaj komentarz