Sake – japoński alkohol narodowy

Jedni uważają ją za wódkę ryżową, inni za wino ryżowe. Tymczasem sake nie jest ani wódką, ani winem, ani nawet piwem. Jest narodowym alkoholem Japonii.

Pierwsze zapiski na temat sake pochodzą z III wieku n. e. Z początku jej wyrabianiem zajmowały się całe wioski poprzez żucie ryżu, prosa, kasztanów i żołędzi i wypluwanie papki do wielkiej kadzi. Czyniono to we wspólnym kręgu przy okazji różnych świąt. Poprzez kontakt ryżu z ludzką śliną dochodziło do hydrolizy skrobi. Taką papkę łączono następnie ze świeżo ugotowanym ryżem i poddawano naturalnej fermentacji. Wtedy sake nie miała tak płynnej konsystencji jak dzisiaj. Bardziej przypominała owsiankę niż napój alkoholowy.

Współcześnie sake jest narodowym alkoholem Kraju Kwitnącej Wiśni. Do jej produkcji używa się ryżu, wody i drożdży. Uprawia się specjalne odmiany ryżu z wysoką zawartością skrobi, które nie nadają się do jedzenie, a wyłącznie do wyrobu sake. Tych odmian jest kilkadziesiąt, czasem na etykiecie można znaleźć informację jakiego dokładnie ryżu użyto do wyrobu danej sake. Do produkcji używa się bardzo dużych ilości wody. Musi to być woda bardzo dobrej jakości. Ryż płucze się, namacza i dolewa się trochę wody na koniec. Ryż zostaje skażony specjalnym szczepem pleśni Aspergillus oryzae, który pełni tę funkcję, co dawniej ślina, czyli doprowadza do hydrolizy skrobi. Potem następuje fermentacja przy użyciu drożdży. Po drugiej wojnie światowej w Japonii brakowało ryżu. Wtedy do sake zaczęto dodawać spirytus i cukier. Do dzisiaj produkowane są różne odmiany sake: czysta i z dodatkiem spirytusu, oraz wytrawna i słodka. Mają one zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników.

Sake zawiera 14-16% alkoholu. Nie jest wódką, ponieważ nie jest poddawana destylacji. Nie jest winem, bo wino produkuje się z owoców. Nie jest piwem, bo ma zbyt dużą zawartość alkoholu. Choć jej produkcja bardzo przypomina proces ważenia piwa przy użyciu drożdży. Sake można spożyć zaraz po wyprodukowaniu, ale czasami poddaje się ją leżakowaniu przez okres sześciu miesięcy. Należy ją wypić w ciągu roku od wyprodukowania. Sake pija się zarówno na zimno jak i ciepło, w małych czarkach. Picie tego alkoholu z czyjeś miseczki jest oznaką przyjaźni. Dozwolone jest również siorbanie, które jest oznaką tego, że spożywany alkohol nam smakuje. Sake pija się zwykle do sushi. Jest często używana w japońskiej kuchni do przyprawiania wielu potraw. Warto wiedzieć, że sake produkowane w Europie mogą bardzo odbiegać smakowo od tych, które produkuje się w Japonii.

Dodaj komentarz