Różne rodzaje rumu

Rum to powszechnie lubiany trunek, który można pić solo lub jako dodatek do pysznych drinków. Mało kto wie, że jest to alkohol, który w przeciwieństwie do innych napojów spirytusowych nie ma określonej metody produkcji. Od miejsca jego wytwarzania zależy jednak rodzaj rumu.

 

Obecnie produkowanych jest kilka rodzajów charakteryzujących się różnymi właściwościami. Wśród nich wyróżniamy:

  • rum jasny– znany również jako biały lub srebrny charakteryzuje się lekkim i bardzo słodkim smakiem. Dzięki temu jest doskonałym dodatkiem do drinków. Większość produkcji tego rumu pochodzi z Puerto Rico.
  • rum złoty– zwany również bursztynowym, zawdzięcza swój kolor drewnianej beczce,w której leżakuje. Ten rodzaj rumu jest ciemniejszy od rumu białego i różni się od niego intensywniejszym aromatem.
  • rum przyprawiony– ma z reguły ciemny lub złoty kolor i charakteryzuje się smakiem, w którym odczuwalne są nuty przypraw i karmelu.
  • rum ciemny– inaczej czarny, ma mocny aromat i intensywny smak. Często wykorzystywany jest jako dodatek do potraw. Pochodzi z Jamajki, Haiti i Martyniki, choć jest również produkowany w Nikaragui, Gwatemali i krajach Ameryki Środkowej.
  • rum aromatyzowany – to trunek o zawartości alkoholu poniżej 40%, produkowany z dodatkiem smaku i zapachu pomarańczy, mango, cytryny lub kokosu. Do tego rodzaju należy popularne Malibu.
  • rum overproof – rodzaj rumu o wysokiej zawartości alkoholu, która może wynosić nawet 80%

Bogactwo rodzajów rumu pozwala na znalezienie ulubionej wersji tego popularnego trunku. Zwłaszcza jeśli traktuje się go jako bazę do wyśmienitych drinków i koktajli.

Dodaj komentarz