Rodzaje whisky

Rodzaj tradycyjnej szkockiej whisky zależy od zboża, z którego została wyprodukowana. Wyróżnia się więc whisky jęczmienne zwane malt, zbożowe – grain oraz mieszane – blended. Na niepowtarzalny smak trunku ma również wpływ sposób jego produkcji – w tym destylacja, leżakowanie i filtracja.

Malt whisky produkowana jest ze słodu jęczmiennego. Jest ona destylowana w specjalnych, miedzianych alembikach i rozlewana do dębowych beczek, w których leżakuje ponad 8 lat. Ten rodzaj whisky można podzielić na:

single-malt – słodowa whisky pochodząca z jednej destylarni

vatted malt – tzw. kupaż whisky typu single malt pochodzących z różnych destylarni

single cask – whisky z pojedynczej beczki, którą przed rozlaniem do butelek rozcieńcza się wodą i filtruje z apomocą specjalnych membran. Proces ten ma na celu usunięcie pozostałości z destylacji i leżakowania.

Single cask strenght – wyższa klasa whisky typu single cask. Trunek ten ma nawet 60% alkoholu gdyż przed rozlaniem do butelek nie rozcieńcza się go wodą.

Grain whisky to trunek pochodzący z zacieru różnych zbóż, najczęściej jęczmienia, pszenicy, żyta i kukurydzy. Proces jej otrzymywania nazywany jest kolumnową destylacją ciągłą. Ten rodzaj whisky spędza w dębowej beczce 3 lata i jest bardzo podobny do wódki. Jednym z jego typów jest whisky single grain wytwarzana ze słodowanego lub niesłodowanego jęczmienia.

Blended whisky powstaje w wyniku łączenia whisky zbożowej i słodowej typu single malt. Reprezentują ją najpopularniejsze marki na świecie, takie jak np. Ballantine’s.

 

Tags:

Dodaj komentarz