Podawanie sake

sakePrzez wieleset lat Japończycy wykształcili dla sake – swojego narodowego trunku – specyficzną formę podawania i spożywania. Współczesność odpowiednio modyfikuje tę tradycję, tworząc np. drinki z sake, ale jednocześnie starając się jednak zachować jak najwięcej z dawnego ceremoniału.

Tradycyjny zestaw, w którym podaje się sake, wykonany jest z ceramiki, choć obecnie spotkać można również wyroby szklane lub plastikowe. W jego skład wchodzi przede wszystkim niewielka butelka nosząca nazwę tokkuri (widać ją na obu fotografiach). W niej najpierw podgrzewa się alkohol, umieszczając ją w naczyniu z gorącą wodą, a następnie rozlewa się go do czarek służących do picia. W Japonii zazwyczaj podaje się sake ciepłą, a nawet gorącą, choć współcześnie poza krajem, z którego pochodzi, chętnie pije się ją także zimną.

Wyróżniamy trzy rodzaje czarek, wykorzystywanych przy różnych okazjach. Najstarszym rodzajem jest masu – drewniane naczynie o kwadratowym kształcie, używane w czasach feudalnej Japonii do odmierzania ryżu podczas handlu, a także do picia sake. Masu ma pojemność 180 ml i dziś również jest używane, zwłaszcza przy tradycyjnych uroczystościach. Niemniej najwięksi znawcy i smakosze sake odradzają korzystanie z tego naczynia, twierdząc, że drewno, z którego wykonane jest masu, ma wpływ na smak alkoholu.

sake2

Najpowszechniej używane jest dziś tzw. choko (na pierwszy zdjęciu), przypominający kształtem niewielką filiżankę. Oprócz niego często wykorzystuje się znacznie szerszą i płytszą czarkę zwaną sakazuki (widoczne na drugim zdjęciu). Pojawia się ona jednak głównie przy okazji wyjątkowo wystawnych przyjęć i wesel.

Nowoczesność z jej tendencją do unifikacji nie ominęła również dziedziny podawania sake, dlatego też w tym celu wykorzystuje się także zwykłe szklane kieliszki. Tendencje takie widać zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, niemniej występują też w Japonii, gdzie kieliszki używa się zwłaszcza w połączeniu z masu. Zdarza się również picie sake z kieliszków na stópce.

Sake wykorzystuje się również do robienia drinków, takich jak: sake bomb, tamagozake czy saketinis. Przepis na ten pierwszy jest bardzo prosty, zrobienie go wymaga po prostu dodania kieliszka alkoholu do kufla piwa. Ten drugi jest już dużo bardziej skomplikowany, w jego skład wchodzi bowiem ciepłe sake, cukier (lub miód) i surowe jajko. Tamagozake jest w Japonii uważane za tradycyjny i sprawdzony sposób na domowe leczenie przeziębienia.

Dodaj komentarz