O Panu Tadeuszu słów kilka

Pan Tadeusz – te słowa powinno się wypowiadać z gracją, bo czuć w nich nutkę niezwykle ważnej polskiej historii. Każdy więc, kto ma tak na imię powinien być dumny, czy jest to znany satyryk Tadeusz Drozda czy też szerszej publiczności nieznany, poczciwy Pan Tadeusz Kowalski z bloku nr 15, przy ulicy Zielonej w Ząbkowicach Śląskich. Pan Tadeusz to bowiem symbol jakości, nie da się temu zaprzeczyć, zarówno jeśli mówimy o słynnej epopei narodowej Adama Mickiewicza, jak i niezwykle popularnej polskiej wódce. A jak ona powstała, dlaczego jest taka dobra i co łączy ją z Ostatnim Zajazdem na Litwie?

Kiedy w I połowie XIX wieku Adam Mickiewicz pisał słynny poemat i głowił się na tysiącami niezwykłych rymów, nie przypuszczał, że zainspiruje tym przyszłych wytwórców ekskluzywnego alkoholu. Tworzący ponad 60-letnią historię zakład w Zielonej Górze jest dziś miejscem, które dostarcza tego szlachetnego trunku. Powstało na bazie trzech innych wytwórni koniaków, działających na naszym terenie jeszcze w czasach przedwojennych. Jak widać, działający tam producenci nie pomijali obowiązkowej szkolnej lektury, co pozwoliło im stworzyć markę, jaka szybko podpiła rynek. Co ciekawe, wódka Pan Tadeusz jest dość młoda, bowiem pod tą nazwą, światło dzienne ujrzała dopiero w 1999 roku. Nie było więc mowy, żeby tego cudu doczekał się sam Mickiewicz, któremu nie danego było żyć tak długo jak Noe, znany ze swojej Arki. Co ciekawsze, powstanie produkty wiązało się także z filmem słynnego polskiego reżysera Andrzeja Wajdy. Jego filmowa adaptacja narodowej epopei miała miejsce w październiku tego samego roku. Pozwoliło to na większą promocję marki, która jest obecnie wiodąca w strefie alkoholi zwanych premium. Sama butelka nawiązuje oczywiście do mickiewiczowskiego dzieła, tytułowy napis „Pan Tadeusz” jest idealnym książkowym odwzorowaniem. Autorzy okładki bardzo sprytnie zamienili hasło „Historia Szlachecka” na „Wódka Czysta Szlachecka”. Wszystkie te zabiegi i ciągłe ulepszanie sprawiły, że wizerunek naszej szlacheckiej butelki jest na bardzo silnej pozycji. Receptura wódki jest opierana na tradycji, jeszcze z zeszłego stulecia. Do jej produkcji używa się najwyższej klasy spirytusu zbożowego i żytniego oraz naturalnie czystej wody głębinowej, która gwarantuje prawdziwą głębię smaku, która z kolei jest czynnikiem twórczym niejednej interesującej historii, rodem ze starych kartek słynnego wieszcza.

Dodaj komentarz