Magia różowego wina

Najpopularniejsze wina zazwyczaj są białe lub czerwone. Wykwintny trunek w kolorze różu wybierany jest rzadziej i czasem może budzić pewne zakłopotanie. Niewątpliwie posiada on jednak ciekawą barwę. Skąd pochodzi i z czym podawać ten nietuzinkowy alkohol?

 

Różowe wino wbrew powszechnej opinii nie pochodzi ze skrzyżowania białych i czerwonych winogron. Swój kolor zawdzięcza jedynie tym ostatnim i odpowiedniemu sposobowi ich przygotowania. Proces, w którym powstaje różowe wino nazywany jest maceracją moszczu ze skórkami. Im dłużej zabieg ten trwa, tym intensywniejszą barwę osiągnie dane wino. Wino to może by również wytwarzane z soku, który winogrona samoistnie puściły w kadzi – nazywa się wówczas rosé saignée czyli krwawiące rosé. Warto zaznaczyć, że w produkcji win praktyka łączenia różnobarwnych winogron jest ogólnie zakazana. Wyjątkiem są tu szampany rosé, które rzeczywiście mogą powstawać w ten sposób.

Najsłynniejsze różowe wina pochodzą z francuskiego regionu Prowansji. Powstałe tu alkohole mają świeży, wyraźny owocowy smak. Prawdziwi smakosze z pewnością wyczują w nich aromat truskawek, wiśni, malin, a nawet czarnych porzeczek. Pozostali producenci różowego trunku to Hiszpania, Włochy, Węgry, a także Nowy Świat.

Ze względu na swój świeży owocowy smak, różowe wino to doskonały alkohol na lato. Stanowi on wykwintny dodatek do lekkich dań, które możemy zaserwować np. podczas biesiady w ogródku czy na tarasie. Pasuje do drobiu i ryb. Świetnie też komponuje się z egotycznymi daniami kuchni dalekiego wschodu i owocami morza. Można podawać je do dań z młodej fasoli, zielonego groszku, a także jarzyn przyrządzonych na grillu.

Dodaj komentarz