Kubańska poezja: kilka słów o Havana Club

Havana może nam się kojarzyć z ponadczasową i niepowtarzalną kulturą, z gorącą latynoską muzyką, z widokami, które ludzkie oko zapamiętuje na bardzo, bardzo długo. Z czym jeszcze? Niewątpliwie do tego jakże zacnego grona przyłączyć trzeba wyśmienite alkoholowe trunki, w tym właśnie Havana Club, która produkuje jedne z najbardziej pożądanych rumów na całym świecie.

Jeśli chcemy mówić o genezie tych wspaniałych alkoholi, musimy się cofnąć w dość odległy czas, aż do 1493 roku, w którym to na wyspie pojawił się dobrze znany odkrywca Krzysztof Kolumb. Można powiedzieć, że to po części dzięki niemu, możemy się dziś rozkoszować rumami Havana Club, bowiem to on przywiózł na wyspę trzcinę cukrową, która jest nieodzownym elementem w produkcji tychże trunków. Kolejne lata przynosiły ciągły rozwój, na terenie Kuby powstawało coraz więcej cukrowni. Pierwsze rumy, które wytwarzano z produktu ubocznego, powstającego przy produkcji cukru, nie miały wiele wspólnego z tymi dzisiejszymi, bowiem ich smak pozostawiaj wiele do życzenia. Duży krok w przód nastąpił z początkiem XIX stulecia, kiedy to zaczęto używać kolejnego z elementów, który został przywieziony na Kubę, mowa o alembiku. Metodą wielu prób i błędów, specjaliści doszli do wniosku, że najlepszy rum wychodzi wtedy, kiedy odleży nieco, dojrzewając wówczas w swoim smaku.

 

Mówi się, że marka, jaką jest dziś Havana Club, zawdzięcza wiele hiszpańskiej władzy, która to złożyła ogromne zamówienie na delikatne i łagodne w smaku rumy, mające trafić na hiszpański dwór królewski. Kubańscy specjaliści sprawdzili się w swojej roli i już w 1878 roku powstała pierwsza destylarnia, w której po dziś dzień są produkowane rumy pod szyldem Havana Club. Destylarnię wybudowano dokładnie w Santa Cruz del Norte, miejscowości położonej niedaleko Havany, stąd też wzięła się sama nazwa tych znakomitych rumów, które już niedługo miały podbić cały świat, stając się jednocześnie prawdziwym kubańskim symbolem, tak słynnym i docenianym jak kubańskie cygara.

havana clubCzym cechują się rumy Havana Club? Są niezwykłe dojrzałe i głębokie w swoim smaku, swoim aromatem podbijają niemal każde podniebienie. Dzieje się tak, dzięki temu, że Kuba jest idealnym miejscem na uprawę trzciny cukrowej oraz dlatego, że rumy te tworzone są na bazie bardzo długiej tradycji i wielu doświadczeń, związanych z odpowiednim blendowaniem, starannie wyselekcjonowanych składników. W polskich sklepach możemy napotkać dokładnie dwa rodzaje – Havana Club Anejo 3 Anos, który kusi mieszanką aromatów wanilii, banana czy gruszki, Havana Anejo 7 Anos to połączenie kakao, cedru, a nawet słodkawego tytoniu.

 

Dodaj komentarz