Kilka słów o degustacji wina

Degustacja wina niewiele ma wspólnego z jego piciem. Do jej profesjonalnego przeprowadzenia niezbędne są zarówno bardzo wrażliwe zmysły jak i ogromna wiedza. Najlepsi kiperzy potrafią rozpoznać nie tylko rocznik, ale również gatunek szczepu, z którego powstało dane wino oraz rodzaj gleby na jakiej wyrosły winorośle. Jak przebiega degustacja?

 

Profesjonalna degustacja składa się z trzech etapów: wzrokowego, zapachowego i smakowego.

W pierwszym etapie ocenia się kolor, przejrzystość i konsystencję wina. Należy również zwrócić uwagę na jego płynność i zdolność osadzania się na szkle. Na tym etapie można oszacować wiek wina, ponieważ to właśnie on, oprócz sposobu konserwacji wpływa na barwę alkoholu.

Degustacja zapachowa przebiega w trzech etapach, tzw. „nosach”. Początkowo wydobywa się podstawowy zapach wina, później kręci się kieliszkiem w celu wydobycia dodatkowych aromatów. Specjaliści potrafią opisać ponad pięćset rodzajów zapachów wina, wiedzą też które z nich wino nabywa podczas fermentacji lub dojrzewania.

Degustacja smakowa polega na nabraniu łyku wina i ocenieniu jego smaku za pomocą delikatnych ruchów języka. W tym etapie zwraca się uwagę na równowagę cukrów, kwasów, garbników i alkoholu, które decydują o unikalnym smaku danego rocznika lub gatunku. Duże znaczenie ma tu temperatura  podania wina.

Wyróżnia się różne rodzaje degustacji:

  • Degustacja pozioma polega na próbowaniu jednego rocznika win pochodzących z różnych zakątków świata.
  • Degustacja pionowa to porównywanie różnych roczników jednego gatunku w celu stwierdzenia wpływu danego roku na smak wina.
  • Degustacja „w ciemno” to degustacja losowa polegająca na ocenie danego alkoholu bez wiedzy na temat jego rocznika i pochodzenia.

Dodaj komentarz