Jak powstają wódki smakowe?

Wódki gatunkowe i smakowe powstają inaczej niż wódki czyste. Dzieje się tak, ponieważ nie mają one jednej trwale ustalonej receptury, a sposób ich produkcji jest dość skomplikowany.

 

Warto wiedzieć, że wódki o aromatach owocowych są w rzeczywistości wódkami czystymi do których dodaje się owocowe aromaty. Sposób ich produkcji jest więc zupełnie inny niż typowych wódek smakowych.

Większość wódek gatunkowych powstaje w procesie nazywanym maceracją. Polega ona na ługowaniu rozdrobnionych owoców lub ziół wcześniej wymieszanych ze spirytusem. Dzięki temu uzyskuje się odpowiedni nalew owocowy lub ziołowy. Surowcami mogą być suszone korzenie, przyprawy, zioła, a także skórki pomarańczy lub cytryny. W podobny sposób produkowana jest np. Żubrówka, której ekstrakt uzyskuje się przez zalanie spirytusem suszonej trawy turówki.

W procesie maceracji powstają również słodkie wódki- likiery. Jednak ot nie jedyny sposób na ich uzyskanie. W zależności od rodzaju użytych składników, wódkę można uzyskać również w takich procesach jak:

  • perkolacja -wielokrotne wymywanie ekstraktów roślinnych za pomocą spirytusu ratyfikowanego
  • infuzja – tworzenie naparów ze składników roślinnych
  • destylacja – odpędzenie alkoholu z nalewów roślinnych

Wódki owocowe takie jak wiśniówka czy żurawinówka produkowane są na bazie tzw. morsów, czyli świeżo wytłoczonych soków owocowych zakonserwowanych spirytusem. Takie trunki często wzbogacane są dodatkowo morsami z jagód, malin lub nalewów waniliowych dla uzyskania odpowiedniego smaku, aromatu i zapachu.

Dodaj komentarz