Jak podawać alkohole?

Nawet najlepiej przyrządzone drinki wymagają specjalnej oprawy. To w taki sposób podamy alkohole, ma równie ważne znaczenie, jak zachowanie właściwych proporcji przy łączeniu poszczególnych składników napoju. Zanim zorganizujemy przyjęcie, na którym uraczymy gości wymyślnymi koktajlami alkoholowymi, warto wiedzieć, jak poprawie należy je serwować.

Mówi się, że „jemy również oczami”. Podobnie jest z piciem drinków – im efektowniej jest on podany, tym większa przyjemność z sączenia smakowitego napoju. Większość z nas już bezbłędnie rozpoznaje kieliszki do białego i czerwonego wina oraz do szampana. A co z resztą alkoholi? One również rządzą się swoimi prawami, dlatego warto poznać również zasady ich serwowania.

Wódka

Wódkę zazwyczaj podaje się w niewielkich kieliszkach liczących około 50-60 ml. Gatunki Do gatunków czystych przeznaczone są proste kieliszki, natomiast smakowe w kieliszku na nóżce.

Short drink

Pod tą nazwą kryją się napoje, które powstają na bazie samych alkoholi – np. Margarita lub Martini. Maja one charakterystyczny kształt przypominający kielich rozszerzający się ku górze. Wprawdzie tego typu kieliszki rzadko znajdują się na wyposażeniu naszych kuchni, warto jednak mieć chociaż dwa – można wtedy mile zaskoczyć osobę, z którą spędzamy romantyczny wieczór.

Long drink

Ten rodzaj koktajli powstaje na bazie połączenia alkoholu z jakimś napojem. Wysokie i smukłe szklanki o pojemności większej, niż kieliszki do short drinków, dają również szerokie pole do zaprezentowania umiejętności barmańskich. Można je efektownie ozdobić owocami (np. umieszczając na krawędzi szklanki ponacinane owoce) lub wetknąć kolorową palemkę.

Whisky

Szklanki do whisky są równie charakterystyczne, jak smukłe kieliszki do szampana. Mają walcowaty kształt, są niskie i mają grube dno. Powinny również mieć taki rozmiar oraz kształt, aby dobrze przylegały do dłoni – wszak picie whisky to prawdziwy rytuał. Szklanki te nadają się również znakomicie do podawania podstawowy.

Przy podawaniu drinków oraz alkoholi niezwykle ważne jest również odpowiednie ich skomponowanie z jedzeniem. Dzięki temu możliwe jest wzajemne uzupełnienie smaków i aromatów, co z pewnością uczyni nasze przyjęcie jeszcze przyjemniejszym.

Dodaj komentarz