Historia whisky (cz. I)

Historia whisky jest symptomatyczna dla historii alkoholu w ogóle. Ponieważ whisky jest alkoholem otrzymywanym w wyniku destylacji, to mogła ona powstać dopiero w momencie, w który technologia ta dotarła na terytorium Wysp Brytyjskich. Nie jest do końca jasne, kiedy to się stało.

Destylacja jako taka jest znana od czasów antycznych, ale do wyrobu alkoholu używano jej rzadko, także w średniowieczu pierwszą poświadczoną datą, gdy otrzymano napój wysokoprocentowy w wyniku destylacji, jest dopiero XII wiek. Miało to miejsce we włoskim mieście Salerno.

Zapewne wówczas też technologia ta trafiła z kontynentu do Irlandii za pośrednictwem mnichów, którzy na szeroką skalę używali destylacji do wyrobu lekarstw. Pewne jest, że wraz z udoskonalaniem procesu destylacji była to coraz popularniejsza metoda otrzymywania alkoholu, zwłaszcza w krajach Europy północnej, gdzie warunki klimatyczne nie pozwalały na uprawę winogron. Stąd zapewne pomysł destylowania whisky, który potem trafił z Irlandii na tereny Szkocji.

Pierwsze dokumenty pisane, gdzie pojawia się wzmianka o whisky, pochodzą z XV wieku. Irlandzki kronikarz napisał o niej w 1405 roku, zaś szkocki zapis jest niemal o sto lat późniejszy – datuje się go 1494 rok. Jednak treść obu zapisów wskazuje, że wówczas już technologia destylacji whisky była dopracowana i praktykowana na szeroką skalę (z informacji znajdujących się w zapisie ze Szkocji wynika, że producentowi whisky miano dostarczyć produktów wystarczających do wytworzenia około 500 butelek tego trunku).

Szkocka whisky zyskiwała sobie bardzo szybko na popularności. Jej wielkim miłośnikiem był podobno król Jakub VI, zmarły w 1513 roku. Bardzo dobrze przysłużyła się jej karierze kasacja klasztorów, jakiej dokonał Henryk VIII w latach 30. XVI wieku, zrywając stosunki z Watykanem. Do tej pory technologia destylacji była bowiem zamknięta w obrębie klasztornych murów. Po tej decyzji mnóstwo mnichów, znających tajniki tego procesu, musiało poszukać nowych źródeł utrzymania, co przysłużyło się rozwojowi prywatnych destylarni whisky na terenie Wysp Brytyjskich.

Pamiętajmy jednak, że nie był to jeszcze taki alkohol, jaki znamy dziś. Ówczesna irlandzka czy szkocka whisky była bardzo mocna bardzo silna i nierozcieńczona.

Dodaj komentarz