Historia Koniaku

Pierwsze informacje na temat koniaku pojawiają się na początku siedemnastego wieku, kiedy to nazwa ta pojawiła się po raz pierwszy. Należy jednak dodać, że koniak jako taki, był już produkowany w wieku szesnastym. Wtedy też winnice produkowały zbyt duże ilości wina, do tego stopnia, że miały problemy ze sprzedażą go. Jakość wina pozostawiała wiele do życzenia, dlatego też niemożliwe było transportowanie tego alkoholu do wszystkich zakątków świata. Wtedy też pojawił się pomysł na destylację wina. Niestety, twórca tego pomysłu nie jest znany – zapewne zyskałby ponadczasową i nieśmiertelną sławę.

Destylacja wina okazała się wielkim sukcesem. Wzmocniony alkohol stał się bardzo popularny, również ze względu na jego niepowtarzalne walory smakowe. I tak też od 1830 roku, zaczęto koniak butelkować. Na samym początku transportowano go w beczkach, więc na dobrą sprawę, konsument zwykle nie znał ani tego, kto go stworzył, ani tego, jak się trunek nazywał. Wtedy też rozpoczęto transport w butelkach, na których znajdowała się nazwa producenta.

W tak zwanym międzyczasie swoją działalność rozpoczęły największe firmy, które są obecnie najbardziej znane w świecie producentów koniaku – były to: Bisquit (powstała w 1819 roku w Jarnac – założył ją Aleksander Bisquit), Hennessy (powstała jeszcze 1765 roku, założona przez irlandzkiego kapitana – Richarda Hennessy’ego), Martel (należała do Anglika, a została stworzona przez szkockiego arystokratę), Remy czy Camus – z rąk którego powstało ogromne przedsiębiorstwo.

Uważa się, że koniak to wyjątkowo wypielęgnowana najlepsza wódka naturalna.

Dodaj komentarz