Historia Ginu

Gin należy do jednych z popularniejszych alkoholi, a mało kto wie, że swoje korzenie ściśle wiąże z Holandią. Nie ma też tak długiej historii, jak wino czy wódka, jednakże już chyba na stałe zakorzenił się w naszych, polskich kartach menu z alkoholami.

Gin pochodzi z holenderskiego Genever, czyli jałowiec. Historia Ginu sięga przełomu XVI i XVII wieku, kiedy to angielscy żołnierze odkryli w Holandii trunek, dodający po wypiciu Holenderskiej odwagi. Wynalazcą Ginu jest fizyk Franciscus Sylvius. Na początku, Gin nie był przeznaczony na rynek konsumpcyjny, a był jedynie sprzedawany w aptekach jako lek na  problemy z żółądkiem. Podczas Chwalebnej Rewolucji dostał się on do Anglii, do której Holandia chętnie go eksportowała, z powodu braku akcyzy.

W XVIII wieku, kiedy to rząd angielski narzucił ogromne cło na wszelkie alkohole zza granicy, jednocześnie zezwolił na produkowanie nielicencjonowanego ginu. Wtedy to właśnie pojawiło się wiele punktów sprzedaży ginu wykorzystujących jęczmień, który nie nadawał się do produkcji piwa. Wtedy też znacznie spadły ceny Ginu, co sprawiło, że trunek ten stał się popularny wśród biedniejszych warstw społecznych.

Na początku, Gin wytwarzano dzięki destylacji kotłowej. W XVII wieku jednakże wynaleziono destylację ciągłą i tak, aż do XIX wieku wytwarzano ten alkohol. Wtedy pojawił się też London Dry Gin.

Jako ciekawostkę warto dodać, że w koloniach angielskich stosowano gin do maskowania chininy, która była lekiem na malarię. Chininę rozpuszczano w wodzie gazowanej i tworzył się w ten sposób tonik. I dzięki temu, mamy obecnie na rynku najpopularniejszy drink z ginem.

Obecnie Gin jest popularnym alkoholem na całym świecie.

Dodaj komentarz