Historia drinka mojito

Mojito (czyt. mohito) to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Narodził się na Kubie kilka wieków temu. W czym tkwi jego uniwersalność i co sprawia, że podbija serca kolejnych pokoleń?  

Mojito to drink na bazie białego rumu, z dodatkiem limonki, cukru trzcinowego, świeżej mięty i kruszonego lodu. Jednak nie od rumu zaczęła się ta historia, a przynajmniej nie od rumu jaki znamy dzisiaj.

Legenda mówi, że żyjący w XVI wieku korsarz kapitan Drake miał swój ulubiony drink, który wymyślił ponoć w Havanie, stolicy Kuby, podczas stacjonowania tam jego okrętu. Bazą tego drinka była tafia, czyli tani odpowiednik rumu. Tafia nie była poddawana leżakowaniu i przez to była uważana za mało szlachetny trunek. W każdym razie tafię pijał kapitan Drake w połączeniu z sokiem z cytryny i świeżą miętą. Być może po to, by zamaskować niezbyt wyrafinowany smak tafii. Do powstania mojito mogli też przyczynić się czarni niewolnicy pracujący na karaibskich plantacjach trzciny cukrowej. Zwykli oni pijać sok z trzciny cukrowej. To właśnie ten sok dodawano do drinka. Z czasem zaczęto drink słodzić cukrem pozyskiwanym z trzciny cukrowej, czyli trzcinowym. Receptura zmieniła się w połowie XIX wieku, kiedy tafię zastąpiono rumem. Wtedy narodziło się mojito jakie znamy dziś.

Etymologia nazwy nie jest prosta do wyjaśnienia. Być może pochodzi od słowa „mojado”, co w języku hiszpańskim oznacza „mokry”. Może też pochodzić od słowa „mojo”, które oznacza czar. To niewątpliwie dobre określenie na ten właśnie drink. Potrafi oczarować każdego, kto go skosztuje. Choć jest niekiedy uważany za typowo damski drink, warto wiedzieć, że był to jeden z ulubionych drinków, obok daiquiri, Ernesta Hemingwaya, który pijał go na Kubie.

Przepis na mojito

Składniki:

– 40 ml białego rumu

– limonka

– łyżeczka lub dwie cukru trzcinowego

– kilka listków świeżej mięty

– woda sodowa

– lód

Dekoracja:

– plasterek limonki

– gałązka świeżej mięty

Akcesoria:

– szklanka typu long drink

– muddler

– mieszadełko

– słomka

Przygotowanie:

Mojito podaje się w szklankach typu long drink. Do szklanki wrzucamy kilka świeżych listków mięty i cukier trzcinowy. Jeśli doda się biały cukier, mojito straci swój egzotyczny posmak. Następnie wlewamy sok wyciśnięty z połówki limonki i ugniatamy wszystko muddlerem, by mięta uwolniła swój aromat. Gdy cukier rozpuści się w soku z limonki, dorzucamy kruszony lód (najprościej owinąć lód ściereczką i utłuc tłuczkiem) i zalewamy białym rumem. Dopełniamy szklankę wodą sodową i wrzucamy plasterki z połówki limonki. Szklankę dekorujemy plasterkiem limonki i gałązką świeżej mięty. Mieszamy mieszadełkiem. Pijemy przez słomkę.

 

 

 

Dodaj komentarz