Historia drinka daiquiri

Kuba słynie z przepysznych drinków. Choć najsławniejszym wydaje się być mojito, to narodowym drinkiem Kubańczyków jest daiquiri powstałe przez przypadek. Czyż rzeczy powstałe przez przypadek nie są strzałem w dziesiątkę?

Historia drinka daiquiri zaczęła się prawdopodobnie w 1905 roku, kiedy w kopalniach na Kubie pracowali amerykańscy inżynierowie. Zwykli oni odpoczywać w barze, w którym dla relaksu popijali swoje ulubione drinki. Pewnego razu zabrakło ginu, który zwykle był używany jako składnik do przyrządzenia ich drinków. Ale to nie powód, by nie napić się czegoś innego. Wtedy jeden z inżynierów, Jennings Cox wypróbował nowego połączenia z rumem. Uważa się go za twórcę daiquiri, choć ponoć już wcześniej taki drink pijali brytyjscy marynarze. Daiquiri zdobyło popularność dopiero cztery lata później. Rozsławił je admirał marynarki Stanów Zjednoczonych, a także Ernest Hemingway.

Skąd wzięła się nazwa tego drinka? Prawdopodobnie pochodzi ona od plaży, o tej samej nazwie, znajdującej się w pobliżu Santiago na Kubie, gdzie pracowali wspomniani inżynierowie.

Daiquiri jest drinkiem bardzo podobnym do mojito. Przygotowywany tak samo na bazie białego rumu i z dodatkiem limonki. Ma orzeźwiający smak. Powstało wiele jego wersji smakowych. Jedne z najbardziej znanych do daiquiri truskawkowe i daiquiri bananowe.

Przepis na daiquiri

Składniki:

– 50 ml białego rumu

– 25 ml syropu cukrowego

– 25 ml soku z limonki

– lód

Przygotowanie:

Daiquiri zwykło się pijać w szklance koktajlowej. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy bez lodu do schłodzonej szklanki.

Przepis na daiquiri w wersji Papa Doble

Składniki:

– 100 ml rumu (podwójna ilość rumu)

– 25 ml syropu cukrowego

– 25 ml soku z limonki

– lód

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy bez lodu do szklanki.

Przepis na daiquiri arbuzowe

Składniki:

– 50 ml białego rumu

– sok z połówki limonki

– 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 20 ml syropu cukrowego

– 100 g miąższu mrożonego arbuza

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanki.

Przepis na daiquiri truskawkowe

Składniki:

– 50 ml białego rumu

– sok z połówki limonki

– 100 g truskawek

– łyżeczka cukru

– lód

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wrzucamy do blendera razem z cukrem, lodem, wlewamy sok z limonki i rum. Miksujemy. Przelewamy do szklanki.

Przepis na daiquiri bananowe

Składniki:

– 50 ml rumu złotego

– sok z limonki

– pół banana

– 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

– lód

– opcjonalnie: 30 ml likieru bananowego

Przygotowanie:

Lód kruszymy i wrzucamy do miksera. Dodajemy plastry banana, rum, sok z limonki, cukier trzcinowy oraz ewentualnie likier bananowy. Całość miksujemy i przelewamy do szklanek koktajlowych.

Przepis na daiquiri jagodowe

Składniki:

– 50 ml rumu białego

– sok z limonki

– 150-200 g mrożonych jagód

– 25 ml syropu cukrowego

Przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki. Przelewamy do schłodzonej szklanki koktajlowej.

Dodaj komentarz