Co najczęściej w kieliszkach Chińczyków?

Absolutnie najpopularniejszymi alkoholami w Chinach, również zaliczanymi do tych tradycyjnych, jest wino ryżowe i wódka ryżowa. Jako że na brak ryżu Chińczycy nie mogą narzekać, wykorzystują go również w produkcji piwa. Tradycyjne, chińskie nalewki natomiast, produkuje się do dziś z roślin oraz zwierząt, takich jak jaszczurki, węże itp.

Wracając jednak do najbardziej popularnych, ryżowych win, tradycją jest, aby w każdym domu znajdował się przepis na takie wino. Robi się je w dniu narodzin córki, a spożywa dopiero podczas jej ślubu. Co ciekawe, nie podaje się go w lampkach do wina, ale w małych, porcelanowych filiżankach.

Tego rodzaju wino stosuje się również, jako dodatek do wielu potraw, aby nadać im niezwykłego aromatu i intensywności smaku.

Najlepszego rodzaju chińskie wino ryżowe produkowane jest we wschodniej części Chin, a dokładniej w miejscowości Shxaoxhing. Baczną uwagę należy zwracać na same oznaczenia wina, które powinny znaleźć się na samej etykiecie. Huangjiu oznacza wino, które zostało wyprodukowane ze zwykłego ryżu, w przeciwieństwie do choujiu z ryżu kleistego i jiuniang, wktorym odnaleźć można nawet pływające, pojedyncze jego ziarenka. Innym rodzajem wina jest wino Mijiu, które często stosuje sie jako przyprawę, a jeżeli nie ma ono zbyt dużej zawartości alkoholu, podaje się je nawet dzieciom. Wino to bardzo podobne jest w smaku do japońskiego sake.

Do pupularnych w Chinach wódek należy natomiast Mao tai. Jest to mocny trunek o zawartosci alkoholu od 40 do 60%. Produkuje się ją przede wszystkim z prosa i sorgo. Pochodzi ona od likieru baijiu i dostepna jest w kilku aromatycznych smakach – miodu, ryżu i sosu sojowego.

Wspomniane na samym poczatku, piwo produkowane z dodatkiem ryżu, to Tsing Tao, które charakteryzuje jasna barwa i ostry smak.

Dodaj komentarz