Braterstwo whisky

Whisky Chivas Regal to jedna z najbardziej znanych marek tego trunku. Mało kto słyszał jednak o jej ciekawej historii, której początek wyznaczają…więzy rodzinne.

W 1801 roku w Aberdeen dwaj bracia- James i John Chivas otworzyli delikatesy. Sklep ten miał być miejscem,w którym można by zaopatrzyć się w luksusowe artykuły z całego świata. Jednym ze sprzedawanych produktów była whisky, którą bracia z sukcesami dostarczali nawet na dwór królowej Wiktorii.

W ten sposób zaczęła tworzyć się marka Chivas Brothers. Jej prawdziwy sukces nastąpił w 1909 roku, kiedy to bracia zaczęli sprzedawać pierwszą whisky Chivas Regal. Alkohol ten był innowacyjną mieszanką whisky słodowych, single malt i grain. Uzyskany w ten sposób smak różnił się od dostępnych ówcześnie whisky – był znacznie łagodniejszy, co niewątpliwie przyczyniło się do jego sukcesu na rynku.

Ponieważ dla braci Chivas najważniejsza była jakość, do produkcji whisky używali oni jedynie produktów o najwyższym standardzie. Tajemnica smaku Chivas Regal kryła się jednak nie tylko w najwyższej jakości wodzie, jęczmieniu i drożdżach. Proces produkcji trunku składał się z tradycyjnie z trzech etapów, w którym najważniejsze było mieszanie. Odpowiednie połączenie destylatów pozwoliło na uzyskanie oryginalnej i unikalnej kompozycji smaku tego pełnowartościowego alkoholu.

Tradycyjny smak Chivas Regal ceniony jest przez koneserów whisky do dziś. Sama firma należy dziś do kompanii Pernod Ricard, która skupia najbardziej znane marki alkoholi na świecie.

Dodaj komentarz