Bogactwo rumu

Może być zarówno słodki jak i gorzki, złoty i srebrny, ciemny i jasny. Nie, nie jest to piwo, klejnot ani deser, chociaż jest tym wszystkim po trochu – alkoholem, dodatkiem do pysznych drinków i klejnotem wśród trunków. Rum – nie tylko dla wilków morskich.

Bo, jakby tak się dłużej zastanowić, o rumie wiemy niewiele. Rzadko kto, oprócz wytrawnych miłośników alkoholi, zdaje sobie sprawę z bogactwa jego rodzajów, smaków i barw. Pierwsze skojarzenie związane jest z morzem – kapitan statku szczodrze popijający rum z pękatej butli, przekazując go strudzonym marynarzom. Skąd takie skojarzenia?

Otóż rum rzeczywiście był alkoholem popularnym na morzu – popijali go kupcy, rzezimieszki, ubodzy marynarze poszukiwacze przygód i, według legend – piraci. Wszakże rum pochodzi z samych Karaibów! Obecnie produkuję się go głównie w Australii i Indiach. Najpopularniejsze rodzaje rumu, których oryginalne nazwy znajdziemy na etykietach, to: gold, light, dark, flavoured, overproof, premium i spiced.

Rum typu light zawdzięcza swoją nazwę swojemu, znacznie lżejszemu niż tradycyjny, złoty rum, smakowi. Smakują w nim często ci, którzy nie lubią zbyt intensywnego smaku ciemnego rumu. Dlatego też używa się go głównie do drinków i koktajlów. Zwany jest także white lub silver. Z kolei rum gold, zwany tak dzięki swojej złocistej barwie, zawdzięcza ją procesowi produkcji, który wymaga długiego leżakowania trunku w beczkach. Rum spiced – bardziej smakowy i aromatyczny, ponieważ wytwarzany jest z dodatkiem karmelu oraz przypraw. Najciemniejszy jest oczywiście rum dark – jak łatwo się domyślić dlatego, że leżakuje on w drewnianych beczkach najdłużej.

Rumy typu overproof to rumy z prawdziwym „kopem” – ich zawartość procentowa alkoholu przekracza 40%. Smakowe rumy flavored miesza się z różnymi drinkami lub podaje same, z lodem. Najsłynniejszy jest kokosowy rum Malibu, z którego sporządza się różnego rodzaju drinki malibu.  I wreszcie ostatni typ – rum premium – wysokiej jakości trunek, do którego procesu produkcyjnego przykłada się wyjątkową uwagę. Są to najdroższe rodzaje rumów, dla koneserów, wieloletnie i, jak łatwo się domyślić, bardzo drogie.

Dodaj komentarz