Chardonnay – najsłynniejsze białe wino na świecie

Chardonnay to najbardziej rozpowszechniony szczep białej winorośli. W zależności od warunków w jakich jest uprawiana pozwala na produkcję alkoholu o różnorodnym smaku. Odmiana ta służy głównie do wytwarzania białego wina oraz win musujących, ale wykorzystywana jest również przy produkcji szampana.

 

Według tradycji Chardonnay pochodzi z francuskiego regionu Burgundii, ale uprawiana jest obecnie w wielu krajach. Smak uzyskiwanego z nich wina zależy od klimatu i sposobu fermentacji, które mogą przebiegać w stalowej kadzi lub beczce. Chardonnay z różnych zakątków świata znacznie się różni – wina z Europy są świeże, lekko mineralne z owocowym aromatem jabłek, gruszek i cytrusów. Smak win pochodzących z Ameryki i Australii charakteryzuje z kolei wyraźny posmak owoców egzotycznych. Dodatkowo winogrona, które są fermentowane w beczce mogą posiadać aromaty pieprzu, wanilii i tytoniu.

W latach 90 wino tego typu było dostępne wszędzie, dlatego też wśród snobistycznych odbiorców wina obowiązywała zasada ABC – Anything (all) but Chardonnay, czyli wypiję wszystko, byle nie Chardonnay. Obecnie odbiega się do tej zasady a wina pochodzące z tego szczepu są najpopularniejszym białym winem na świecie.

Chardonnay najlepiej smakuje gdy jest młode czyli nie przekracza trzech lat, choć najlepsze białe wina pochodzące z Burgundii i Nowego Świata mają nawet 10 lat. Wina tego szczepu świetnie pasują do potraw rybnych, pieczonych kurcząt i białego mięsa. Chardonnay z nutą dębowego drewna doskonale uzupełniają smak wędzonych ryb.

Dodaj komentarz